MIKS SIDRUN?

Kuidas sidruniga koristada?

Sidrunist paremat ökoloogilist abilist ilu, ravi ja puhastusmaailmas on raske leida. Just seepärast on ka Ökoristus OÜ logol kaunis kollane sidrun.

Ökokoristuse nõuanderubriik sisaldab mitmeid artikleid, kuidas seda rõõmsalt kollast puuvilja igapäevategevustes kasutada.

Järgnevalt tuuakse aga välja kasu, mida toob organismile hommikune sooja sidrunivee joomine.

Toetab immuunsussüsteemi

Sidrunid sisaldavad väga palju antioksüdanti C-vitamiin, mis immuunsüsteemi toetamise abil võib ravida hingamisteede haigusi. Sidrunites oleval askorbiinhappel (C-vitamiin) on põletiku vastane toime ja nendes samuti leiduval saponiinil on antimikroobsed omadused, mis aitavad eemal hoida külmetushaigusi ja grippi. Lisaks soodustab askorbiinhape raua imendumist organismis.

Tasakaalustab PH taset

Natuke raske uskuda, aga sidrun on äärmiselt aluseline toiduaine. Iseseisvalt on sidrun küll happeline, aga meie kehas, st lagundatud vormis, on ta aluseline. Teatavasti on aluseline toitumine hea tervise võti.

Aitab alandada kaalu

Sidrunis on palju pektiini kiudaineid, mis aitavad võidelda erinevate isudega. Samuti on teada, et need inimesed, kes hoiavad keha aluselisena, langetavad kaalu kiiremini. Hommikust sooja sidrunivett joojate kogemused ütlevad, et kui alustada päeva õigesti, siis on päeva jooksul lihtsam teha kehale parimaid valikuid.

Soodustab seedimist

Sidrunit on kasutatud ainevahetuse parandamiseks juba õige ammu. Väidetavalt stimuleerib ja puhastab sidrun maksa. Lisaks seostatakse C-vitamiini vähenenud seedehaavandite riskiga. Nii sidrunid kui ka laimid on kõrge mineraalainete ja vitamiinide sisaldusega ning see aitab vabastada seedetrakti kogunenud toksiine.

Toasoe vesi omakorda aitab aga stimuleerida seedetrakti ja soolte peristaltikat (lihaskokkutõmmete lained). Samuti on soe vesi seedesüsteemile leebem kui päris külm vesi, mis 36kraadist organismi liigselt šokeerib.

On õrn ja looduslik diureetikum

Sidrunimahl aitab välja uhada organismi kogunenud soovimatud ained, sest sidrun suurendab keha urineerimisvajadust.

Puhastab ja ravib nahka

C-vitamiin vähendab kortse ning vanusega tekkinud pigmendilaike. Sidrunimahla võib määrida otse armidele ja vananemisilmingutele. Sidrunivesi puhastab verest toksiine, mis aitab hoida naha puhta ja selgena.

Toetab ravi

Sidrunites ohtralt leiduv askorbiinhape kiirendab haavade paranemist ning on väga tähtis tugevate luude, sidekudede ja kõhrede seisukohalt.

Vägev jook segatakse kokku kruusitäiest ca 36kraadisest veest ning poole sidruni mahlast.

Niisiis on piisavalt põhjusi asendada hommikune kohvijoomise rituaal sooja sidrunivee joomisega nii nagu seda tehakse Ayurveda jooga traditsioonis.

Mõnusaid hommikuid koos sooja sidruniveega!

NB! Alati tasub meeles pidada, et seoses tsitruseliste (s.h. sidruni) karmi  keemilise pritsimisega  on soovitav eelistada  mahesidruneid. Eriti tasuks seda nõuannet meeles pidada juhul, kui kasutate söögiks sidrunikoort,  kust rohkeid  keemilisi  jääke pole suures osas võimalik eemaldada.