SIDRUN KÖÖGIABILISENA

SIDRUN KÖÖGIABILISENA

Küpsetamisel
Tavalised kodused küpsetised muutuvad tunduvalt maitsvamaks, kui lisada taignale sidrunikoort.

Desinfitseerib puu- ja juurvilju
Lõika sidrunist tükid ja pigista mahl spreipudelisse. Sidrunimahl on naturaalne desinfitseerimisvahend, mis puhastab viljad mustusest ja putukamürkidest ning jätab puu- ja juurviljadele ka meeldiva lõhna.

Hoiab õuna-puuviljasalati värskena
Piserda pisut sidrunimala õunatükkidele ja nad püsivad lumivalgetena, ei muutu pruuniks.

Muudab närtsinud salati jälle värskeks
Kui lehtsalat näib närtsinuna, pane poole sidruni mahl kausikesse külma vette, lisa sinna lehtsalat ja aseta tunniks külmkappi. Salat tõmbub imetlusväärselt krõmpsuks ja värskeks. Ära unusta lehti enne kasutamist kuivatada.

Hoiab ära lillkapsa pruuniks minemise
Lillkapsas kipub vahel ka lühema keetmise korral pruuniks tõmbuma. Valged aedviljad jäävad valgeks, kui neile enne kuumutamist teelusikatäis värsket sidrunimahla peale piserdada.

Puhastab mikrolaineahju
Mikrolaineahju saab kergelt puhtaks sidruni ja veega. Pane ahju kuumakindel kauss veega, pigista sinna natuke sidrunimahla ja lisa mõni sidrunikoor. Lase mikrolaineahjul töötada umbes 3-5 min. Võta kuiv lapp või paberkäterätik ja pühi mikrolaineahju seinad puhtaks. Kõik mustus tuleb ilusti maha ja jääb veel hea lõhn ka.

Puhastab veekeedukannu või –nõu
Kogunenud mustuse, eelkõige katlakivi eemaldamiseks tuleb veekeedukann või –nõu täita pea ääreni veega ja lisada mõned viilud sidrunit. Võid pigistada juurde ka sidrunimahla. Lase segu keema ning jäta pärast keemist kuni tunniks seisma.
Seejärel pese kann hoolikalt puhtaks. Kui kannu põhjas on palju mustust, siis tuleb sama meetodit kasutada mitmel korral.

Puhastab tumedaks tõmbunud messingit ja värskenda kroomi
Sega sidrunimahlast ja soolast (võid asendada ka söögisoodaga) pasta ja kata sellega tumenenud koht. Hoia peal 5 minutit. Seejärel pese sooja veega, loputa ja poleeri. Sama segu võid kasutada köögi metallkraanikausside puhastamiseks, samuti saab nii lahti kroomiga kaetud kraanidel olevatest mineraalijääkidest ja plekkidest. Hõõru lihtsalt sidrunikoort kroomile ja vaata, kuidas see särama lööb! Loputa hästi ja kuivata pehme rätikuga.

Hoiab putukad köögist eemale
Köögi sipelgakindlaks muutmiseks pole vaja ei putukatõrjevahendeid ega –lõkse. Kasuta lihtsalt sidrunit! Pigista pisut mahla lävepakkudele ja aknalaudadele. Samuti piserda sidrunimahla aukudesse ja pragudesse, mida sipelgad majja tulemiseks kasutavad. Lõpuks pane pisut sidrunikoort välisukse juurde. Sellest tavaliselt piisab, et sipelgad su sõnumist aru saaksid.

Sidrunid on tõhusad ka kirpude ja prussakate vastu
Sega kokku 4 sidruni mahl ja pisut sidrunikoort ja kaks liitrit vett ning pese sellega oma uksi. Seejärel vaata, kuidas nii kirbud kui prussakad su majast lahkuvad 🙂 Nad lihtsalt jälestavad sidrunilõhna.

NB! Alati tasub meeles pidada, et seoses tsitruseliste (s.h. sidruni) karmi keemilise pritsimisega on soovitav eelistada mahesidruneid. Eriti tasuks seda nõuannet meeles pidada juhul, kui kasutate söögiks sidrunikoort, kust rohkeid keemilisi jääke pole suures osas võimalik eemaldada.