SIDRUN KOSMEETIKUNA

Sidrun on universaalne puuvili, millest siinsetes nõuannetes on kirjutatud juba päris mitme kandi pealt. Täna toome välja mõned retseptid, kuidas sidrunit kasutada koduses kosmeetikas.

Supertoonik näole

Vistrike ja punnikeste  vastu aitab, kui neid  sidruniveega tupsutada. Näo puhastamise ja toniseerimise eesmärgil  võib sidruniveega pesta ka kogu nägu.

Näovee retsept. Võta paar detsiliitrit keedetud vett ja tilguta sellesse paar tilka sidrunimahla ja teepuuõli. Vala saadud segu pudelisse ja tupsuta sellega nägu pärast meigi eemaldamist.

Võitleb aknega

Lõika sidrunist viil ja pigista selle mahl endale näkku. Sidruni antibakteriaalsete omaduste toimel kaovad rasukorgid ehk komedoonid. Naha tõhusaks paranemiseks peaks protseduuri  tegema mitu korda.

Ravib ohatist

Sidrunimahl või sidruniõli kiirendavad ohatiste paranemist.

Matistab nahka

Sidrunimahl eemaldab suurepäraselt nahalt liigse rasu.

Hoiab naha toonust

C-vitamiin ja sidrunhape aitavad näonahka elustada. C-vitamiin on suurepärane antioksüdant, neutraliseerib vabu radikaale ja ergutab nahas kollageeni tootmist. Seega aitab naha korrapärane sidrunimahlaga tupsutamine võidelda vananemismärkide, tumedate laikude jms-ga. Sidrunimahla kasutades ära unusta ka päikesekaitsekreemi, sest happeline mahl muudab naha päikese suhtes tundlikuks.

Huulekoorija

Tupsuta huuli enne uinumist sidrunimahlaga ja hommikul suud pestes eemalduvad huultelt ka surnud naharakud. See aitab küll nahakuivuse vastu, kuid kindlasti ei sobi säärane hooldus lõhenenud huultele.

Valgendab hambaid

Sega söögisooda sidrunimahlaga ja kanna saadud pasta hammastele. Lase mõni minut mõjuda, hõõru pasta hambaharjaga laiali ja loputa korralikult. Sama tõhus, kui lasta arstil hambaid valgendada.

Värskendab  hingeõhku

Tee improviseeritud suuvesi sidrunimahlast. Pikema värskendava efekti tagamiseks neela mahla ka alla. Mahlas olev sidrunihape tasakaalustab suu pH taset ja  tapab  halba hingeõhku tekitavaid baktereid. Paari minuti parast loputa kindlasti suud, sest pikaajaline kokkupuude sidrunhappega võib kahjustada hambaemaili.

NB! Alati tasub meeles pidada, et seoses tsitruseliste (s.h. sidruni) karmi  keemilise pritsimisega  on soovitav eelistada  mahesidruneid. Eriti tasuks seda nõuannet meeles pidada juhul, kui kasutate söögiks sidrunikoort,  kust rohkeid  keemilisi  jääke pole suures osas võimalik eemaldada.