SÖÖGI-KÖÖGIKEEMIAGA KORISTAMA I OSA

SÖÖGI-KÖÖGIKEEMIAGA KORISTAMA I OSA

Artiklis „Ohtlikud kemikaalid tavalises kodukeemias“ sai kirjutatud küllalt detailselt, missuguseid peidetud ja aegamööda mõjuvaid ohte ning ka otsest mõju võib tavalise kodukeemiaga toimetamine meile, meie lähedastele ja ka keskkonnale tekitada. Inimesele, kes on ka varem nende teemad peale mõelnud, pole ilmselt uudiseks, et suur osa kodukeemiast on väga kergesti välja vahetatav nn. söögi-köögikeemiaga.

Järgnevalt tuuakse välja 5 söögiainet, mis sobivad suurepäraselt ka erinevaks puhastustegevuseks:

  • Toiduäädikas: veega lahjendatult (ca 5% lahuseks) sobib väga hästi aknaklaaside, klaasnõude, erinevate tööpindade ja ka keraamiliste plaatide puhastamiseks. Arvestada tuleb, et ka 5% lahus jätab kohe pärast kasutamist ruumidesse kerge äädikalõhna. Kui see ei meeldi, võib teha ise soodal ja lemmik-eeterlikul õlil baseeruva õhuvärskendaja.
  • Söögisooda:veega segatuna on üks universaalsemaid puhastamisevahendeid, pea kõige (mitte päris kõige, aga sellest järgmistes artiklites) puhastamiseks. Soodapastaga saab edukalt küürida kraanikausse, WC-potte ja vanne. Piserdatuna sobib söögisooda näiteks ka vaipade värskendamiseks.
  • Sool:on suurepärane pottide ja pannide puhastusvahend. NB! Mitte kasutada teflonnõude puhul.
  • Sidrunimahl:tänu oma valgendavala mõjule võib kasutada kui valgendajat pesupesemisel. Sobib hästi ka köögis tööpindade ja lõikelaudade puhastamiseks ning toimib imehästi katlakivi eemaldajana. Kombineerituna äädika ja veega saab sellest suurepärase ummistumisvastase vahendi.
  • Oliiviõli:segatuna äädikaga võib kasutada mööbli hooldamisel.

NB! Enne konkreetsete pindade puhastamist on soovitav vahendit testida väiksemal pinnal.

Kuigi enamus söögi-köögikeemia komponentidest on eraldi võetuna täiesti ohutud, tuleb nende kokku segamisel jälgida siiski teatud reegleid. Teatavasti happelise äädika ja aluselise sooda ühinemisel tekib mõnusalt kihisev ühend – kui see oli eesmärk, on hea, kui polnud, on kehvem. Kindlasti tasub meeles pidada ka fakti, et äädika ja kuuma vee segamise tulemusel tekivad päris tugevad aurud.

Söögi-köögikeemiaga katseid tehes tasub natuke meenutada ka kooli keemiat, kuid üldiselt võib eelloetletud viit komponenti omavahel julgelt segada ja katsetada, mis milleks kõige paremini sobib. Siinkohal rõhutaks aga veelkord, et iga uut segu tasuks testida algul väiksemal pinnal.

Kellele taolised katsetused huvi ei paku võib kergemini uued või ka vanad tuttavad söögi-köögikeemia retseptid leida edaspidi siit nõuannete rubriigist, kuhu neid tasapisi hakkab juurde tekkima. Kärsitumad võivad alati kasutada ka sõpra Google’t. Igal juhul tasuks enamus tavalisest kodukeemiast (v.a. ökosertifikaate omavad vahendid) juba täna oma kodust likvideerida.